Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

De Coop en Haegen is verhuisd!

Een nieuw kantoor.

Wij zijn verhuisd naar:

Generaal de la Reijlaan 17
1404 BM Bussum.

Ons telefoonnummer blijft hetzelfde: 035 - 699 3260.

 
 
 


Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
2 minutes reading time (413 words)

(Jaar)cijfers: stuurloos dobberen of grip op je onderneming?

Decoop-header

Hoe verschillend ondernemers ook zijn, één ding hebben ze gemeen: een uitblijvend enthousiasme voor verdieping in hun (jaar)cijfers. Henri Albers, ondernemende accountant binnen de Coop & Haegen vertelt: "Ook al zijn cijfers niet je favoriete bezigheid, je zult je toch periodiek moeten verdiepen in hoe je bedrijf getalsmatig draait. Dat is immers de peilstok van de werkelijkheid om je beleid te staven dat je eerder hebt bedacht. Als je het goed doet dan zijn de cijfers een exacte onderbouwing van waar je als onderneming voor wilt staan, in zowel de relatie tot de korte en de lange termijndoelstelling."

Grip geeft succes

"Het hebben van financiële grip op je onderneming is van levensbelang, want zonder die grip en dat inzicht in de harde feiten dobber je als een stuurloos schip op de zee. Als ondernemer kun je verschillende lange termijn doelstellingen formuleren. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over winstmaximalisatie, omzetgroei of een bepaald gewenst rendement. Zo zijn er verschillende invalshoeken en die moeten door de cijfers onderbouwd worden. Dát alles bij elkaar is het nu van inzicht in je cijfers. Ook op de lange termijn."

Korte termijn ook van belang

"Als je naar de meer korte termijn kijkt dan praat je over je begroting. Hoe dat de zaken concreet draaien zie je door de werkelijke cijfers naast de begroting te leggen. Soms is bijsturing vereist, bijvoorbeeld omdat bepaalde processen niet lopen, de omzet achter blijft, of specifieke kosten stijgen. Dat geldt ook op het gebied van debiteurenrisico en inzicht in wat er nog aan orders in de pijplijn zit. Bijvoorbeeld om fiscale optimalisatie toe te passen of nog even snel een slimme investering te doen," aldus Henri.

De gouden combinatie

"Tot slot, aan dat inzicht zijn 3 vereisten gekoppeld. Ten eerste moeten je cijfers actueel zijn, ten tweede moeten ze juist zijn, zodat je ze kunt vertrouwen. En ten derde moet de beschikbare data relevant zijn. Immers, wanneer je binnen je onderneming volledig gaat voor winstmaximalisatie, dan heb je weinig aan cijfers die alleen je omzetgroei laten zien. Vergeet ook vooral niet dat cijfers een harde en een zachte kant hebben," vertelt Henri, "Wanneer je personeel heel hard werkt om alle klussen geklaard te krijgen, dan is het niet zo handig als je alleen maar kijkt naar en communiceert over nog meer winst. Cijfers hebben ook een zachtere, meer empathische kant. Als je de harde en zachte kant combineert met helder inzicht, dan steven je recht op een veilige haven aan."

 We helpen je graag om (meer) grip op je onderneming te krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op.


Kom je ook naar onze lezing over cybercrime?
Personeelsadministratie ingewikkeld en tijdrovend?...