Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
1 minute reading time (275 words)

Een financiële prognose schept verwachtingen

Een financiële prognose schept verwachtingen

Accountants keken altijd naar het verleden. Eerder behaalde resultaten boden garantie voor de toekomst. Die vlieger gaat tegenwoordig niet langer meer op. Wil een kredietverstrekker investeren dan kijken zij meer en meer naar de toekomst. Stel daarom een prognose op.

 

 

Om jouw bedrijf optimaal te sturen is een financiële prognose essentieel. Waar kredietverstrekkers vroeger genoegen namen met de behaalde resultaten uit het verleden, bieden deze geen garantie meer voor de toekomst. De voordelen van een financiële prognose.

Voordeel 1: meer grip op de financiële situatie

Een prognose biedt grip op de financiën. Omzet, kosten, cashflow en liquiditeit: jij weet hoe de vlag erbij hangt. Om de zoveel tijd vergelijk je de prognose met de realiteit om verassingen te voorkomen. Zo blijft jouw bedrijf levensvatbaar en zie je wanneer investeringen op zijn plaats zijn. Wat is bijvoorbeeld de invloed van een extra fte op het totaalplaatje?

Voordeel 2: ruim de tijd om bij te sturen

Een financiële prognose geeft je de tijd om bij te sturen in mindere periodes. Door het te vergelijken met de realtime data analyseer je waar je kosten kunt drukken en waar kansen liggen. Zo blijven de cijfers positief. Seizoensgebonden bedrijven waarbij 80% van de jaaromzet in juli en augustus wordt gedraaid weten door middel van een financiële begroting bijvoorbeeld welk bedrag zij opzij moeten zetten om ook in de overige maanden de lasten te voldoen.

Voordeel 3: kredietwaardigheid

Een goede financiële prognose biedt meer kans op kredietverstrekking. Geldverstrekkers willen graag weten waarin ze investeren en baseren hun beoordeling meer en meer op de toekomst in plaats van het verleden.

Lees ook onze blog over het nut van de jaarrekening.

Zelf aan de slag met de doelgroepbepaling
Het nut van de jaarrekening