Bel ons
+31 (0)35 699 32 60

Nieuwsblog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
2 minutes reading time (391 words)

Belastingdienst maakt het leuker én makkelijker!

Belastingdienst maakt het leuker én makkelijker!

Niet-betalende debiteuren. Het versturen van herinneringen. Nog maar weer een telefoontje en in het ergste geval een definitief oninbare vordering. Het proces van debiteurenbeheer kost alles bij elkaar een behoorlijke berg energie. Op zich is dat niet erg, mits de verwachte betaling dan ook maar definitief in de boeken komt. Tot vorig jaar was er nog een ander probleem dat ontstond bij dit thema. Gelukkig heeft de Belastingdienst sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe, eenvoudigere en meer positieve regeling rondom de teruggaaf van btw op oninbare vorderingen opgesteld.

 

De praktijk van vorig jaar

Het proces rondom de genoemde terugvordering was tot vorig jaar nogal omslachtig: er ontstond immers alleen een recht op teruggaaf op het moment dat bleek dat de vordering niet meer werd betaald. Een lastige omschrijving, want wanneer is dat moment dan precies aangebroken? In praktijk kon dit bijna alleen worden aangetoond door faillissement van de debiteur of doordat diezelfde schuldenaar een schriftelijke verklaring opstelde waarin duidelijk omschreven stond dat de factuur in kwestie inderdaad niet meer zou worden betaald.

De specialist aan het woord

Maurice Manderfeld licht de nieuwe regeling toe:'Ook voor de nieuwe regelgeving geldt dat de oninbaarheid van een vordering moet worden vastgesteld. Maar er is een belangrijk verschil dat erg prettig is voor ondernemers die te maken hebben met niet-betalende klanten: in de nieuwe opzet is een 1-jaarsfictie opgenomen. In gewoon Nederlands betekent dit dat het recht op teruggaaf van btw ontstaat uiterlijk één jaar na het tijdstip waarop de vordering opeisbaar is geworden. Voor de niet-betalende partij betekent het dat deze de afgetrokken, maar niet-betaalde btw verschuldigd wordt op het moment dat er exact één jaar verstreken is. Dus precies één jaar nadat het tijdstip van de opeisbaarheid van de vergoeding ingegaan is.

Een laatste ondernemerstip...

'Houd goed in de gaten wanneer er daadwerkelijk sprake is van een oninbare vordering, zodat je geen tijd verliest met het terugvragen van de voorgefinanceerde btw. Het is al met al een prima regeling, die enerzijds langdurig onterecht vooruit betalen van btw beter in banen leidt en anderzijds een administratieve verlichting en meer overzicht brengt. Ik durf met een gerust hart te stellen dat de Belastingdienst het deze keer leuker én makkelijker heeft gemaakt. Zeker voor ondernemers die met regelmatig last hebben van het voorfinancieren van btw door een groot aantal oninbare vorderingen', besluit Maurice

Even voorstellen
Een nieuwjaarswens vol DNA, passie en ontwikkeling